CAMPIONES DEL MÓN DE FUTBOL FEMENÍ 2023

Aquests darrers dies més que mai s’està parlant al nostre país del futbol femení. Això és conseqüència que la selecció espanyola femenina de futbol s’ha proclamat campiona mundial, fent història en este esport.

El 15 de juny de 2021 va ser el dia en el que, finalment i després de tantes negociacions, el futbol femení  es va fer professional en España saldant així un deute històric amb les jugadores, esportistes i amb les dones en general, que han patit una discriminació històrica únicament pel seu gènere.

Fins aleshores, i segons la Llei de l’Esport de 1990, només eren professionals les primeres categories masculines de futbol i bàsquet, i la segona categoria masculina de futbol.

Des del primer partit de futbol femení a Espanya on es van enfrontar Mercacredit i el Sizam el 1970 fins a aquests dies, han passat moltíssimes coses: es va produir un creixement enorme que va incloure la formació d’un combinat Nacional de manera extraoficial i unes 2.000 llicències femenines per a jugadores . Tot i que va ser un camí lent, el 1983 es va poder crear de manera oficial la Selecció Espanyola Femenina.

Aquest fet va ser pràcticament una necessitat perquè el 1971 l’equip de jugadores espanyoles havia estat convidat per disputar el Mundial de Mèxic, gràcies a les molt bones actuacions en els diferents amistosos que disputava. Tot i això, i malgrat aquesta invitació, la Reial Federació Espanyola de Futbol va decidir prohibir aquella participació.

El 2023 serà un any per a recordar. Aquest mundial ha fet que s’haja visibilitzat i valorat més el futbol femení, però hem de seguir lluitant perquè puguen jugar en igualtat d’oportunitats.

Els principals canvis haurien d’estar basats en les competències sobre la lliga, les condicions contractuals amb l’equipació salarial, l’eliminació de la violència sexual, la conciliació familiar, els acords i els drets televisius (molt importants ja que moltes vegades hi ha escassa o nul·la visibilitat de la competició i de les seus grans protagonistes) o la millora de la qualitat de les infraestructures que envolten la professió i tot el desenvolupament de la jornada (des dels trajectes, les condicions al camp, l’equip mèdic adequat…). Són els temes pendents a fer-hi front.

Des de Cabanyal Reviu estem molt sensibilitzades amb l’esport femení. Concretament fa uns anys vam realitzar el projecte de futbol femení «Marcant gols a la desigualtat» que vam voler conscienciar sobre aquest esport i especialment els equips dels poblats marítims a través de diferents activitats: exposició fotogràfica, visites guiades, xerrades a centres escolars, entre moltes altres. Aquest projecte va tenir gran repercussió, aconseguint el premi. Esport i Ciutadania 2021 de la Càtedra d’Estudis Esportius de la Universitat Politècnica de València.

A més, hem fet altres accions relacionades amb l’esport femení com una xerrada multidisciplinària on van participar dones de diferents àmbits com karate, judo o el mateix futbol.

L’objectiu és que l’esport femení obtinga la qualitat, la continuïtat, el valor i la visibilitat que es mereix.

Com solem dir, tota pedra fa paret i si treballem juntes aconseguirem que no només es parle de l’esport femení en uns dies, sinó que siga una cosa continuada i que es valore la tasca que fan aquestes dones que igual que els homes s’esforcen dia rere dia