HISTÒRIA I GASTRONOMIA. FUSIÓ IDEAL PER GAUDIR DELS POBLATS MARITIMS.

 

Mare Nostrum va ser el nom donat pels romans al mar Mediterrani. Es va convertir en la via de transport més utilitzada arribant a l’Índia i la Xina.

Esta vía marítima complementava les famoses calçades romanes, concretament la Via Augusta que, amb els seus 1500 km de llarg, era la calçada més llarga d’Hispània i discorria des dels Pirineus fins a Cadis vorejant el Mediterrani.

 

Amb la conquesta de Jaume I l’any 1238 a València i l’arribada dels nous pobladors, la costa es va poblar de mariners i pescadors. Es va crear en 1249 la «Vila Nova Maris Valentia»: Villanueva de la Mar de València o Vilanova de l’ Grau.

Aquest seria el primer poblat marítim i des del qual es van anar formant els següents. De Sud a Nord separats per antigues sèquies (actualment carrers) tenim:

  • Canyamelar la procedència del topònim hi ha dues versions: cultiu de canyamel y el de cànem, prenent major força l’última versió ja que hi ha documents que confirmen l’entrada de cànem a la ciutat.
  • A continuació tenim el Cabanyal, lloc de cabanyes, ja que antigament predominaven les barraques, típica construcció valenciana.
  • El segueix Cap de França fent referència a la seva posició més septentrional.
  • Finalment no ens podem oblidar de la Malva-rosa, nom que ve d’un tipus de gerani i la fama la va donar el botànic Felix Robillard. Ací a més trobem la casa museu de l’il·lustre novel·lista Vicent Blasco Ibáñez, escriptor de grans obres com «Canyes i Fang», «La Barraca», «Arròs i Tartana» o «Els quatre genets de l’Apocalipsi».

Estan declarats Bé d’Interès Cultural i no és per menys, tenen una idiosincràsia pròpia que els fa especials.

Una visita guiada per la València Mare Nostrum és una manera ideal per conèixer-los i si a més li afegim altres sentits com el gust a través de la gastronomia, ja és un còctel especial per gaudir d’una gran jornada.

 

Els Poblats Marítims tenen una rica gastronomia on està el «esgarraet» que en la seva versió original porta bacallà esquinçat (esgarraet en valencià i d’allí el nom del plat), barrejat amb pimentons rostits i pelats, un poc d’all i oli d’oliva.

Destaca també la titaina, una de les senyes d’identitat d’ací. El dur treball mariner requeria plats amb una senzilla elaboració, però que alhora duraren diversos dies i aportara energia. Es tracta d’un sofregit de tomàquets madurs, pimentó roig i verd, tonyina de sorra (tonyina de illada), alls, oli d’oliva, un pessic de sal i sucre al costat d’un grapat de pinyons.

El perfecte aperitiu: tapa + vermut. Esta beguda té el seu origen en l’antiga Grècia amb la mà de metge Hipòcrates qui va macerar i aromatitzar vi amb absenta, una planta amb múltiples propietats digestives i curatives i de la qual s’extreu el licor que porta el seu mateix nom. De fet, la paraula Vermut significa absenta en aleman

Una de les marques més conegudes és Vittore de 1904, procedent de València i elaborada per la centenària celler Cherubino Valsangiacomo. El seu nom fa honor al seu fundador i es considera la més antiga de València. Al Grau de València va estar l’última seu central de l’empresa fins a 1997.

L’hora del Vermut, un moment de relax i desconnexió de l’enrenou del dia per picar alguna cosa al costat d’un got de vermut i una bona conversa.

Si volen provar tapes com estes i més acompanyades de vermut (o una altra beguda) tenim la ruta ideal per a tu:

La ruta de la tapa marinera, la informació de la qual poden trobar en aquest PDF:

Es tracta d’una visita guiada per la zona combinada amb degustació gastronòmica, i a més com a obsequi un mapa inclusiu il·lustrat a mà i en Braille.

Es pot realitzar també amb bicicleta, handbike i scooter.

Realitzada amb guia oficial i accessible per a totes les persones.

Una oportunitat de gaudir dels Poblats Marítims d’una manera diferent.

Segur els deixarà amb un bon sabor de boc